Teemaopintokursseja ja LOPS-kytköksiä - Hankkeen loppuseminaari 26.11.2020

Hankkeen loppuseminaari kokosi pilottitoteutukset yhteen ja haastoi tulevaan teemaoppimisen kehittämiseen

Teemasta toimeen -hankkeen päätöstapahtuma järjestettiin etänä Otavian Blackboard Collaborate -ympäristössä 26.11.2020. Tapahtumassa kuultiin ajatuksia tulevaisuustietoisuudesta ja ainerajat ylittävän oppimisen merkityksestä, pohdittiin toiminnan kytkeytymistä käytössä olevaan (LOPS2016) ja tulevaan (LOPS2019) opetussuunnitelmaan.

Ja tietty tärkeimpänä, pääsimme tutustumaan hankkeen aikana toteutettuihin teemaopintokursseihin Otavian Nettilukiossa, Ylöjärven lukiossa ja Kuopion Lyseon lukiossa. Opiskelijoitakaan ei unohdettu, vaan päivän päätteeksi nettilukiolainen Mia McKay kertoi kokemuksistaan Ihminen 2.0 -teemaopintokurssilla.

Edellä mainittujen lukioiden lisäksi hankkeen kehittämistoimintaan osallistuivat Espoon aikuislukio (Omnia) sekä Helsingin normaalilyseon lukio. Espoon aikuislukio suunnitteli Agenda2030-teemaopintokurssin pakohuoneineen ja Helsingin normaalilyseon lukion opettaja Jani Kiviharju osallistui suunnitteluapuna ohjelmointiosioon Ylöjärven lukiolle. Lisäksi Nettilukiossa toteutettiin Ihminen ja kone -teemaopintokurssi, josta alla ei ole esittelyä.

 

Mihin ainerajat ylittävää oppimista tarvitaan?

Sara Peltola Lasten ja nuorten säätiöstä ja Ohjausosuuskunta Otteesta johdatti loppuseminaarin osallistujat tulevaisuusajattelun äärelle? Sara tarkasteli kysymystä ainerajat ylittävän oppimisen merkityksestä laajemmassa perspektiivissä: Millaista osaamista meiltä tulevaisuudessa edellytetään? Millainen on tulevaisuuden maailma ja työelämä? Mitä sellaista ainerajat ylittävässä oppimisessa voi oppia, mistä opiskelija hyötyisi tulevaisuudessa?

 
 
 

Ihminen ja kone -teemaopintokurssi Ylöjärvellä

Ylöjärven lukio toteutti Ihminen ja kone -teemaopintokurssin, jossa opiskelijat pääsivät mm. tutustumaan ohjelmointiin ja 3D-tulostamiseen. Kurssia ovat esiittelmässä matemaattisten aineiden opettajat Minna Jokela ja Miia Bergman sekä yhteiskunnallisten aineiden opettaja Tommi Lindholm.

Ihminen ja kone -kurssilla opiskelijat pääsivät tekemään yhteistyötä Tampereen yliopiston Fablabin ja paikallisten yritysten kanssa. Yritykset esittelivät mm. tuotantolinjojen robotiikkaa. Teknologinen kehitys sidottiin filosofian kautta mm. keinoälyn eettisiin ja moraalisiin kysymyksiin.

Voit tutustua kurssitoteutukseen myös blogissa: Ihminen ja kone: kokemuksia Ylöjärven lukiosta.

 
 
 

Agenda2030-teemaopintokurssi Nettilukiossa

Otavian Nettilukiossa toteutettiin Agenda2030 ilmiö aineenopettajien Heikki Koponen ja Lauri Ylä-Jussila johdolla. Heikki toimii luonnontieteellisten aineiden ja Lauri yhteiskunnallisten aineiden opettajana.

Teemaopintokurssi rakentui Agenda2030-menetelmäpakan pohjalta. Kurssille valittiin tietyt YK:n Agenda2030-tavoitteet, joita tarkasteltiin opiskelijoiden kanssa kurssin tapaamisissa pakan menetelmien avulla.

Kurssilla asiantuntijavieraana toimi Mikkelin kaupungin ilmastokoordinaattori Harri Hakala.

Lue lisää Nettilukion Agenda2030-toteutuksesta myös blogista: Agenda2030-kurssin opiskelijakokemus.

 
 
 

LOPS2019 ja ainerajat ylittävä oppiminen

Miia Siven ja Aki Luostarinen johdattivat syksyllä 2021 voimaan tulevan lukion opetussuunnitelman näkökulmiin ainerajat ylittävästä oppimisesta. Kokonaisuudessa käsitellään sitä, miten ainekohtaisesta ja ainerajat ylittävästä oppimisesta muodostaa lukiolaiselle kokonaisuus, joka tavoittaa sekä lukiokoulutuksen ainekohtaisia tavoitteita että aineita läpileikkaavia yleisen osan tavoitteita. Laaja-alainen osaaminen, kyky tarkastella maailman ilmiöitä ja tapahtumia tieteenalarajat ylittäen ja tutkiva, kokemuksellinen ja osallistava oppiminen nousevat toiminnan keskiöön.

Tutustu kokonaisuuden diaesitykseen (linkki ohjaa ulkoiselle sivustolle).

 
 
 

Agenda2030-kenttäkurssi Kuopion Lyseon lukiossa

Kuopion Lyseon lukiossa toteutettiin hankkeen aikana biodiversiteettiin painottuva Agenda2030-kenttäkurssi teemaopintokurssina kaksi kertaa. Kurssitoteutuksia esittelemässä luonnontieteellisten aineiden opettaja Laura Okkonen.

Teemaopintokurssin aikana opiskelijat tekivät luontoympäristön havainnointia, tutustuivat luonnon monimuotoisuuteen metsissä ja maaperieliöstön merkitykseen osana monimuotoisuutta ja tarkkailivat suomalaista lajistoa.

 
 
 

Ihminen 2.0 -teemaopintokurssi Nettilukio

Syksyllä 2020 Nettilukiossa toteutettiin Ihminen 2.0 -teemaopintokurssi. Kokonaisuutta on esittelemässä Nettilukion aineenopettaja ja kehittämispäällikkö Aki Luostarinen. Toteutuksen suunnitteluun ja ohjaukseen osallistuivat lisäksi verkko-ohjaajat Eveliina Pöysti ja Tiina Liimatainen.

Kokonaisuus rakentui tulevaisuudentutkimuksen ja tulevaisuustietoisuuden vahvistamisen pohjalta. Tulevaisuutta tarkasteltiin mm. työn ja opiskelun, teknologisen kehityksen, yhteiskunnan toiminnan ja politiikan sekä talouden ja luontoympäristön näkökulmista.

Kurssilla opiskelijan apuna oli ohjaajien lisäksi ulkopuolisia asiantuntijoita, kuten

  • Mikko Dufva, Sitra: Tulevaisuustietoisuus ja megatrendit (katso tallenne Youtubessa)

  • Maria Joutsenvirta, Aalto-yliopisto: Talous kasvun jälkeen

  • Mikael Laakasuo, Helsingin yliopisto: Keinoäly ja moraali tekoälykkäässä maailmassa

  • Anu Siitonen, psykologi: Selviytyminen kriisitilanteissa

 
 
 

Opiskelijan kokemuksia teemaopinnoista

Opettaja Tuija Salminen haastattelee Ihminen 2.0 -teemaopintokurssille osallistunutta opiskelija Mia McKayta. Millainen kokemus teemaopintokurssi oli? Mikä kurssissa oli opiskelijalle merkityksellistä ja mieleenpainuvaa? Mikä haastoi, mistä sai iloa?

 
 
 

 
Teemasta toimeen -hankkeen logo
 
 
Opetushallitus rahoittaa -logo
Otavia-logo
Nettilukio-logo
 

Teemasta toimeen -hanke on Opetushallituksen (linkki ohjaa ulkoiselle sivulle) rahoittama ja Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian (linkki ohjaa ulkoiselle sivulle) Nettilukion (linkki ohjaa ulkoiselle sivulle) koordinoima lukiokoulutuksen innovatiivisten oppimisympäristöjen kehittämishanke. Tutustu hankkeeseen lisää esittelysivulla.