Tutkiva oppiminen haastaa ja herättää uteliaisuutta - Esittelyssä Aki Luostarinen

 
 

Aki Luostarinen (aineenopettaja, kehityspäällikkö) toimii Teemasta toimeen -hankkeen koordinaattorina, kehittäjänä ja suunnittelijana. Aki on osallistunut Nettilukiossa ainerajat ylittävän oppimisen kehittämiseen jo vuodesta 2011 lähtien, jolloin hän toimi ilmiöpedagogina Nettilukion ilmiöpohjaisen oppimisen kursseilla. Matkan varrelle on mahtunut monenkokoista ja -sisältöistä ilmiötä, kuten Suomalaisuudet, Kaupungit ja maisema, Kuluttaja (in memoriam?) ja Valta.

Se, mistä minä oon onnellinen on, että mulla on ollut ympärillä ihmisiä, jotka ovat innostaneet oppimaan. Innostaneet tarkkailemaan maailmaa ja meitä ympäröiviä ilmiöitä uteliaasti ja rohkeasti.

Teemasta toimeen -hankkeessa Aki on toiminut pilottilukioiden ja Otavian toiminnan koordinaattorina sekä ollut suunnittelemassa ja toteuttamassa Agenda2030-menetelmäkorttipakkaa, tulevaisuuden Entäs jos? -menetelmäpakkaa ja Ihminen 2.0 -teemaopintokokonaisuutta.

Hankkeen toteutuksessa Aki piti erityisen tärkeänä sitä, että teemaopintokokonaisuudet haastavat opiskelijaa tutkimaan, kysymään, kyseenalaistamaan ja tarkastelemaan maailmaan moninäkökulmaisesti ja laajasta perspektiivistä. Aina tutkiva tai ongelmalähtöinen oppiminen ei ole helppoa, mutta harjoittelemalla oman työskentelyn ohjaaminen, vastuunotto ja aikataulutus alkavat sujua. Tärkeää olisi, että saisi oppia innostumisen ja kokemusten kautta.

Toivottavasti se into, rohkeus ja uskallus tutkia maailmaa kantaisi myös sinne työelämään asti. Olisi jotenkin halukas ja rohkea kohtaamaan myös niitä itselle tuntemattomia asioita, ehkä myös epämukavia ja vieraita juttuja. Lähtis rohkeasti tarkastelemaan tutkimaan, oppimaan uutta.

Voit myös kuunnelle Otavian toisen hankkeen (OKO - Osallisuus, kokemukseellisuus ja osaaminen näkyväksi) Järkipuinti-podcastista, mitä Aki ajattelee lukiopedagogiikan kehittämisestä yhdessä nykyisen verkkokoulutuspäällikkö Miia Sivenin ja Otavian aiemman verkkokoulutuspäällikkö Taru Kekkosen kanssa.

Ensimmäisessä Järkipuinti-jaksossa käsitellään Nettilukion tarinaa. Keväällä 2020 koko Suomi siirtyi etäopetukseen ja etätyöhön. Nettilukio ja verkko-opiskelu ottivat ensiaskeleitaan jo 1990-luvun lopulla. Viime vuosina etäopetus on yleistynyt muissakin Suomen oppilaitoksissa, ja korona-kevät vauhditti tätä oppilaitoksien digiloikkaa entisestään. Tässä jaksossa keskustellaan siitä, mistä Nettilukion tarina alkoi, millaiset tausta-ajatukset ja arvot ovat ohjanneet toimintaamme ja miten nuo asiat...