HOT-hankkeen toiminta on jaettu viiteen työpakettiin. Työpaketit ovat toisiaan täydentäviä ja osin limittyviä. Niiden tavoitteet nivoutuvat opiskelijoille tarkoitetun Opinvoimala-verkkosivuston rakentamiseen, hyvinvoinnin tuen palveluiden poluttamiseen ja pilotointiin sekä opiskeluhyvinvoinnin yhteistyöverkoston rakentamiseen ja näkyvyyden lisäämiseen.

Työpaketti 1: Digitaalinen oppimis- ja hyvinvointiympäristö Opinvoimala

Verkkoympäristön koodamisesta vastaa kolmas osapuoli. Toimittajan valinta tehtiin kesäkuussa 2021 käänteisenä kilpailutuksena eli ns. ranskalaisena urakkana. Pienhankintakilpailutukseen osallistui viisi toimittajaa, joista Opinvoimalan toimittajaksi valittiin Geniem Oy. Kilpailutuksessa painotettiin referenssien, henkilöstösuunnitelman ja tarjottujen toiminnallisuuksien lisäksi kestävän kehityksen näkökulmia ja eettisiä kysymyksiä. Geniem osoitti toimintansa vastuullisuutta mm. sosiaalisissa, ekologisissa ja taloudellisissa kysymyksissä.

Otavia aikatauluttaa palveluhankinnan kilpailutusprosessin hankintakriteereineen, määrittelee ohjelmointityön kohteena olevan verkkoympäristön toiminnalliset edellytykset sekä visuaaliseen ulkoasuun liittyvät tekijät ja osallistuu hankinnan toteutusprosessiin seuraamalla ohjelmointityön etenemistä ja varmistaa Opinvoimalaan tarpeisin määriteltyjen toiminnallisuuksien saamiseen osaksi verkkoympäristöä. Opinvoimala tullaan toteuttamaan iteratiivisella kehitysprosessilla, jossa Otavian hanketyöntekijällä on tuoteomistajana keskeinen rooli yhteistyössä Geniemin asiantuntijoiden kanssa.

Työpaketti 2: Saavutettavat, monipuoliset materiaalit ja sisällöt

Opinvoimala rakentuu tukemaan hyvinvoinnin eri osa-alueita. Nämä osa-alueet on jaettu alustavasti viiteen kategoriaan: sosiaalinen, fyysinen, psyykkinen, tiedollinen ja affektiivinen hyvinvointi. Kuhunkin osa-alueeseen kehitetään kyseistä hyvinvointialuetta tukeva kokonaisuus mm. tietomateriaaleista, kyselyistä, toimintamalleista sekä palveluketjuista ja ohjeista. Samalla tunnistetaan, että jokainen hyvinvoinnin osa-alue on toistensa kanssa keskinäisriippuvainen, eli vaikka hyvinvoinnin kokonaisuus voidaan jakaa osa-alueisiin, sitä tulee myös tukea myös kokonaisvaltaisesti.

Opinvoimalan materiaalit ovat faktapohjaisia ja monimediaisia, kuten videoita ja podcasteja. Materiaalit toimivat osa-alueiden tietopohjana. Palvelut linkittyvät näihin materiaaleihin. Palvelun osaksi tuodaan kyselyitä ja soveltuvia sertifioituja seuloja ja testejä. Palveluiden yhteydessä tarjotaan myös kontakti lähipalveluiden piiriin, jos opiskelija ohjattuna kokee sen tarpeelliseksi esimerkiksi kyselyiden tulosten puolesta. 

Yksi hankkeen keskeisistä tavoitteista on kehittää myös luotuja materiaaleja, testejä ja polutuksia iteratiivisesti opiskelijoiden kanssa, eli kehittää, pilotoida, arvioida, kehittää edelleen ja testata uudelleen.

Työpaketti 3: Hyvinvoinnin moniammatillinen ohjaus, tuki ja polutus

Hankkeessa kehitettävät ennaltaehkäiset, tukevat ja korjaavat toimenpiteet ja materiaalit tuotetaan ja toimintaa edistetään moniammatillisessa yhteistyössä niin Otavian sisäisenä kehittämistyönä kuin yhteistyöverkoston tuella.

Hankkeeseen opiskeluhyvinvointia tukevaan asiantuntijatyöryhmään rekrytoitiin toukokuussa kasvatus- ja oppimispsykologian asiantuntija Anni Hänninen ja laaja-alainen erityisopettaja Laura Lappi. He aloittavat hankkeen työntekijöinä elokuussa 2021. Voit lukea rekryprosessista lisää hankkeen blogista Uutta voimaa Opinvoimalaan.

Asiantuntijat osallistuvat hyvinvointimateriaalien ja -palveluiden kehittämiseen. Lisäksi he tukevat suoraan opiskelijoita ja toimivat linkkinä ja suunnannäyttäjinä oikeiden palveluiden piiriin. Varhainen kontakti oikeisiin toimijoihin ennaltaehkäisee suurempien opiskelua estävien haasteiden muodostumista siinä vaiheessa, kun ne eivät vielä ole kasvaneet ylitsepääsemättömän suuriksi.

Psykologin ja laaja-alaisen erityisopettajan lisäksi Opinvoimala toimii Otavian ohjauspalveluiden tukena. Opinvoimala mahdollistaa monipuolisen opiskelijan ohjaamisen, esimerkiksi keskustelualueiden kautta, joissa käsitellään opiskelijoita askarruttavia asioita. 

Työpaketti 4: Yhteistyöverkosto

Yhteistyö muiden hyvinvointia tukevien organisaatioiden ja kehittämishankkeiden kanssa rakentuu HOT-hankekauden aikana (mm. ESSOTE, kunnalliset palvelut, hyvinvointia tukevat järjestöt). Yhteistyöverkostossa hyödynnetään Otavian aiempia verkostoja ja kontakteja.

Opinvoimalassa tehdään monitoimijayhteistyötä, kun opiskelijoita ohjataan eri palveluiden piiriin. Hankkeen alussa yhteistyötä tehdään muun muassa Niilo Mäki instituutin kanssa, jonka kanssa Otavialla on jo käynnissä olevaa yhteistyötä lukitestauksen yhteydessä. Jatkossa yhteistyötä ulotetaan organisaatioihin, jotka ovat toimivat aiheiden kuten terveyden, mielenterveyden, oppimisvaikeuksien, sosiaalisten haasteiden, tasa-arvokysymysten, sukupuoli- ja seksuaalineuvonnan yms. parissa.  

Työpaketti 5: Tiedotus ja viestintä

Otavian sisäinen viestintä ja tiedottaminen: tapahtumat ja esittelyt, henkilöstön pitäminen ajan tasalla hankkeen ajankohtaisesta kehittämistyöstä.

Otaviasta ulospäin suuntautuva viestintä: hankkeen kotisivut blogiteksteineen, webinaarit, seminaarit, messut sekä viestiminen yhteistyöjärjestöjen kanssa.