20.9.2017 Positiivinen pedagogiikka

Vietimme 20.9. inspiroivan syyskuisen keskiviikkoiltapäivän Turun Logomolla, jossa erityisluokanopettaja ja tutkija Kaisa Vuorinen johdatti 100 paikalla ollutta ja 50 etäosallistujaa positiivisen pedagogiikan näkökulmiin. 

Kuinka opettaa lapselle, miten olla hyvä toisille? Miksi lapsen kannattaa jatkaa sinnikkäästi tekemistään, vaikkei sillä hetkellä huvittaisikaan? Miten voi tukea jokaisen oppilaan omia hyviä ominaisuuksia, kuten luovuutta, rohkeutta, myötätuntoa tai itsesäätelykykyä? Koulussa on huomattu, että akateemisten taitojen lisäksi tarvitsemme elämässä hyvinvointia ja onnellisuutta. Sitä opetukseen tuo positiivinen pedagogiikka. Tietynlaiset luonteenpiirteet ennustavat hyvää elämää, joten siksi on tärkeää tunnistaa lasten ja nuorten vahvuudet jo koulussa ja tukea niiden kehittymistä.

Vahvuusperustaisen opetuksen avulla lapset oppivat näkemään, mikä heissä itsessään on vahvaa ja toimivaa. Samalla he oppivat huomaamaan ympärillään olevan hyvän ja muiden vahvuudet, joka osaltaan vahvistaa ryhmähenkeä ja yhdessä toimimista. Myös kiusaaminen vähenee, kun opitaan hyväksymään erilaiset luokkatoverit. Mikä parasta opettajan oma työ helpottuu ja hyvinvointi kasvaa, kun päästään hyvän kierteeseen!

Johdannon teemaan pääset katsomaan alla olevalta tallenteelta. 


Haastamme sinut myös kokeilemaan seuraavaa Kaisan harjoitusta: 

1. Tutustu (luonteen)vahvuuksiin (ks. myös kaisavuorinen.com/projektit/luonteenvahvuudet):

 • itsesäätely
 • rakkaus
 • johtajuus
 • luovuus
 • ryhmätyötaidot
 • myötätunto
 • sosiaalinen älykkyys
 • myötäinto
 • huumorintaju
 • sinnikkyys
 • rohkeus
 • uteliaisuus
 • reiluus
 • anteeksianto
 • kiitollisuus
 • oppimisen ilo
 • ystävällisyys
 • rehellisyys
 • toiveikkuus
 • nöyryys
 • oikeudenmukaisuus

2. Valitse näistä yksi, joka puhuttelee erityisesti.

3. Pohdi, miten tämä vahvuus on auttanut/tukenut sinua.

4. Pohdi, miten tämä vahvuus tulee eläväksi ihmissuhteissa/miten tärkeä/arvokas tämä vahvuus on.

5. Miltä tuntuisi, ellet saisi käyttää tätä vahvuutta yhteen kuukauteen omassa arjessa (työssä/kotona)? Keskustele vierustoverin kanssa.