Agenda 2030 -toimintakortit

Agenda 2030?

Mitä: YK:n määrittämät 17 kestävän kehityksen tavoitetta. Kaikki tavoitteet ovat tärkeitä ja linkittyvät toisiinsa. Toisin sanoen yhtä tavoitetta ei voi saavuttaa ilman toista, ja niiden toteutumiseen tarvitaan niin valtioita, päättäjiä kuin kansalaisia.

Kuka: Tavoitteet ovat universaaleja eli kuuluvat meille kaikille: valtioille, kunnille, yrityksille, kouluille, sinulle ja minulle. Tavoitteet koskettavat kaikkia YK:n jäsenvaltioita. Jokainen voi osallistua omilla valinnoillaan, levittämällä tietoa tavoitteista sekä vaatia päättäjiltä keinoja paremman tulevaisuuden puolesta.

Miksi: Päämääränä tehdä maailmasta parempi paikka meille kaikille huomioimalla sekä ympäristön, ihmiset, ihmisoikeudet ja talouden näkökulmat. 



Mitkä Agenda 2030 toimintakortit?

Agenda 2030 -kortit sisältävät kolme korttia kuhunkin tavoitteeseen liittyen:

  • Ensimmäinen kortti esittelee tavoitteen pähkinänkuoressa.

  • Toinen kortti sisältää lyhyen tehtävän, joista voidaan rakentaa pistetyöskentelyrata.

  • Kolmas kortti sisältää laajemman tehtävän.


Vinkkejä esittelykorttien käyttöön

  • Pohtikaa erilaisia tilanteita, esim. “Estetään muovipillien päätyminen meriin.” tai “Hyödynnetään koulujen, kauppojen ym. hävikiksi jäänyt ruoka ruoka-apuna.”.

  • Järjestäkää tavoitekortit pyramidiksi siten, että tilannetta eniten koskettava Agenda 2030 -kortti on pyramidin kärkenä. Seuraavalle pyramidin tasolle tulevat kortit liittyvät väitteeseen vähän vähemmän, seuraavalle vähemmän jne.

  • Pohtikaa yhdessä, missä Suomi menee mielestänne Agenda 2030 -tavoitteiden suhteen.
    Asettakaa joko kaikki kortit (tai pienempi osa kerrallaan) taululle. Osallistujat saavat laittaa kunkin kortin kohdalle joko vihreän, keltaisen tai punaisen post-it lapun sen mukaan, miten hyvin Suomessa asiat ovat tavoitteen osalta.


Vinkkejä tehtäväkorttien käyttöön

  • Lyhyemmät tehtävät orientoivat tavoitteisiin.
    Tehtävät ovat toteutettavissa noin 10 minuutissa joko yksin tai yhdessä. Korteista voidaan rakentaa pistetyöskentelyrata.

  • Pidemmät tehtävät vaativat enemmän aikaa. Korttien avulla voidaan syventyä tavoitteisiin.


Kiinnostuin! Mistä löydän Agenda 2030 -kortit?

Toiminnalliset Agenda 2030 -kortit löytyvät:
bit.ly/agendakorttipakka (suomeksi)
bit.ly/agendacards (in English)

Kortit ovat maksuttomat.


Näyttökuva 2020-1-29 kello 18.07.10.png