Kevään yhteistyökuvioita

Kevään aikana on viritelty mielenkiintoisia yhteistyökuvioita Opinvoimalan sisällön tuotantoon liittyen.

Uupumuksen ennaltaehkäisyä yhdessä Mielenterveystalon kanssa

Viime syksyn ja kevään aikana olemme tuottaneet itseopiskelumateriaalia opiskelu-uupumuksen ennaltaehkäisemiseksi. Materiaali sisältää mm. tietoa opiskelu-uupumuksesta, stressistä ja palautumisesta. Materiaalin avulla opiskelija voi lisätä omaa itsetuntemusta sekä vahvistaa arjen hallintataitoja ja kykyä olla tietoisesti läsnä arjessa. 

Loppuvuodesta olimme yhteydessä HUS:in Mielenterveystaloon ja aloitimme yhteistyön opiskelu-uupumuksen itsehoito-oppaan tuottamiseksi nuorten mielenterveystaloon. Kevään aikana olemme yhteisissä palavereissa keskustelleet materiaalin sisällöistä ja rakenteista. Mielenterveystalon asiantuntijat ovat sen perusteella muokanneet meidän tuottamaa sisältöä paremmin heidän konseptiinsa sopivaksi sekä lisänneet materiaaliin mm. jo olemassa olevia mielenterveystalon harjoituksia ja muita sisältöjä. 

Kokonaisuus on nyt siinä määrin valmis, että se on luovutettu Mielenterveystalon verkkotoimitukseen editoitavaksi. Vaikka materiaali vielä prosessissa varmasti hioutuu, vaikuttaa se jo nyt erittäin hyvältä! Tuntuu myös merkitykselliseltä saada materiaali Mielenterveystalon kaltaisen ison toimijan kautta laajaan jakoon, niin että se saavuttaa kaikki mahdolliset opiskelijat, jotka voivat sisällöstä hyötyä. 

 

Apua perfektionismiin

Opiskelu-uupumuksen lisäksi täydellisyyden tavoittelu eli perfektionismi haastaa osaa opiskelijoista. Perfektionismiin liittyvää sisältöä on myös toivottu Opinvoimalaan niin nettilukion opiskelijoiden kuin henkilöstön taholta. Itä-Suomen yliopiston opintopalveluissa opintopsykologi Marinia Sorjonen-Ward on pitänyt yliopisto-opiskelijoille Hellitä otetta -työkaluja perfektionistille -ryhmää. 

Tapasimme tämän kuun alussa Sorjonen-Wardin kanssa ja hän kertoi kokemuksiaan perfektionismi -ryhmistä ja esitteli meille siihen liittyviä materiaaleja, joita on käyttänyt ryhmän vetämisessä. Näkemyksemme materiaalin sisällöstä menivät siinä määrin yksiin, että yhteistyön aloittaminen tuntui erittäin mielekkäältä molempien osapuolien näkökulmasta. 

Touko-kesäkuun aikana me HOT-hankkeessa teemme itseopiskeluun sopivan materiaalin rungon Hellitä otetta -ryhmän diojen ja Opinvoimalassa jo olemassa olevan materiaalin perusteella. Materiaalin tuottamisen lisäksi Nettilukiossa opiskeleville perfektionisteille suunnatun vertaisryhmän järjestäminen tuntuu myös tärkeältä!

Yhteistyöstä virtaa 

Sisällön tuottamiseen liittyvä yhteistyö tuntuu näiden kahden prosessin perusteella mielekkäältä ja tehokkaalta tavalta saada verkkoon saavutettavaa ja tutkittua tietoa liittyen hyvinvointiin ja sen edistämiseen. Innolla odotamme näiden yhteistyökuvioiden lopullisia tuotoksia sekä mahdollisten uusien prosessien aloittamista!

Teksti: Anni Hänninen

Kuvat: Juuso Kolehmainen